2013. szeptember 20., péntek

The TISSOT WATCH COMPANY

A kedvenc márkám, a Tissot, ezért engedjétek meg, hogy bemutassam egy pár sorban, elsősorban az érdekességeket szedtem össze.




A TISSOT a kategóriájában a legrégebbi óragyár, 1853-ban alapította a Tissot-Daguette család Le Locle-ban. Le Locle a francia határtól alig 10 kilométerre található kisváros Svájcban. A Tissot gyár a mai napig itt található.

Tissot zsebóra 1858-ból




Nem biztos, hogy bele tudjuk magunkat élni az 1800-as évek óravilágába, de az biztos, hogy akkor még luxus volt az, ha valakinek saját hordozható órája volt.

 

Charles Félicien Tissot (1804–1873) 1853-ban fiával Charles-Emile-lel alapította meg az első olyan műhelyt, amelyben zsebórákat készítettek. Ezt a profilt megőrizte olyan mértékben, hogy a világ legszélesebb zsebóra választékával rendelkezik ma is.


A Tissot zsebórák szerkezetei között a 19. század végén saját kaliberein kívül megtalálhatjuk a Piguet, LeCoultre, Japy, Robert, Husson munkáit is. Már abban az időben is működött a kooperáció, mely egy-egy márkát erősített, de egyet sem gyengített.



Charles-Emile (1830-1910) gyakran Oroszországba és az Amerikai Egyesült Államokba utazott, hogy az órákat értékesítse. Az ő fia, Charles (1860-1936) 1883-ban vette át a vállalkozást és az értékesítéssel járó utazásokat.




1915-ben megkezdődött a karórák gyártása, amelyeket már a Charles fia, Paul (1890-1951) által vezetett üzemben végeztek. 1920-ban a cég kinőtte a családi vállalkozást.

1929 -ben a Tissot, valamint az Omega egyesült, és Société Suisse pour l'Industrie Horlogère SA (SSIH) néven működött tovább. A két cég egymást erősítette, közös fejlesztéseik eredménye lett néhány szerkezet, melyeket a mai napig szívesen veszünk a kezünkbe, és a megjavításuk mindig sikerélménnyel zárul.



 

Nagyon sok hasonlóság volt ebben az időben a két márka modelljei között.

Ha megkérdezünk néhány idősebb szakembert is, mi a véleménye róla, mindenkinek szinte első mondata volt, hogy a Tissot nagyon jó, és az Omega leányvállalata volt.













A TISSOT bár a történelméből eléldegélt volna bármikor, sosem állt le, új dolgokat keresett és készít ma is, melyek magasra teszik a mércét, bosszantják a konkurenciát.

A Tissot hivatalos időmérője több világbajnokságnak; úgy mint kerékpározás, motorkerékpár-, vívás-és jégkorong, és ilyet használtak a Davis Kupán 1957-ben. A Tissot is kiemelt támogatója a Forma 1 csapatoknak, a Lotus, a Renault és a Sauber istállónak. A Tissot elsőként jegyzi, hogy hivatalos időmérője volt 1938-ban, a Villar-ban rendezett síversenynek, közel a társaság székhelyétől a Jura-hegységben.

A korai eseményekhez elég volt a kézi stopperóra ahhoz, hogy hivatalos időket mérjenek. Ma a Tissot különféle sporttal foglalkozó szerveknek is dolgozik, hogy olyan rendszereket fejlesszen ki , amelyek egyre pontosabb mérik az eseményeket. A verseny kerékpározásnál például érzékelők helyeznek a kerékpárokra és a pályára, amelyek számítógépekhez kapcsolódnak, ezáltal biztosítva a pontosabb teljesítmény adatokat.
 
A ’70-es években a Tissot-t is utolérte a svájci óraiparág válsága, amelyet az 1973-as olajválság, valamint a jutányos áron forgalmazott, Távol-Keletről érkező importtermékek okoztak.
1977-ben a Peseux NE és a La Chaux-de-Fonds fióktelepeket bezárták, és az egyedi órák gyártását teljesen leállították. A veszteség oly mértékben tovább nőtt, hogy a Tissot 1983-ban az összeomlás szélén állt. Az egyetlen mentőöv az SSIH és az AUSAG (Allgemeine Schweizerische Uhren AG) Swatch-csoporttá történő összeolvasztása volt, amely 1985-ben zajlott le Nicolas Hayek vezetésével, aki a svájci óraipart újraszervezte és új piacokat szerzett.


2003-tól egy-két HERITAGE modell kivételével minden karórája karcálló zafír üveggel készül.
Komoly fejlesztései és bevállalásai a világ óráinak meghatározói mint divatban, mint technikailag.

Az egyik legnagyobb fejlesztésük eredménye a T-Touch, mely a karcálló zafír(!) üveg érintésére váltja a funkciókat, melyek között iránytű is található. Így a világ egyetlen olyan karórája lett, mely az idő mutatására alkalmas mutatókat egy nyomásra az iránytű mutatóiként alkalmazza, mindezt kerékrendszerrel, mutatókkal, szóval nem digitális kijelzéssel! 2000 óta a Tissot T-Touch sikere töretlen.


Bár pár éve a vízállóság még visszatérő kérdés volt a T-Touch modellekkel kapcsolatban, 2009-től forgalomban van a T-Touch Expert és a Sea-Touch is, melyek vízisportokra, sőt búvárkodásra lettek kifejlesztve. Szerintem a világ legkomolyabb kvarc vezérlésű órái ezek.

A Tissot jelenleg összesen hétféle kollekciót készít:
T-Sport: sport- és búvárórák
T-Tactile: Multifunkcionális órák. A legújabb típusok: T-Touch Expert, Sea-Touch (búváróra mélységméréssel és naplózással), Sailing Touch (Vitorlázóknak Regatta visszaszámlálással).
T-Trend: női órák különböző modern dizájnnal
T-Classic: acélórák többnyire klasszikus, visszafogott, tartózkodó dizájnnal
Heritage: órák retró stílusban, régi modellek újragyártott darabjai mai szerkezettel,többnyire zafírkristály óraüveggel
Pocket Watch: zsebórák
T-Gold: ékszerórák 18 karátos aranytokkal


A világban több száz Tissot szerviz foglalkozik azzal, hogy a TISSOT óra megfelelő testi-lelki állapotban maradjon egy elemcsere vagy egy baleset után is az utókor számára. A háttértámogatást biztosítja a gyár, hisz hatalmas raktárcsarnokot tart fenn azért, hogy a régebbi modellekhez is tudja biztosítani a megfelelő gyári alkatrészt.

A TISSOT és a Certina órák alkatrész raktára



 














0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
A dizájn alap sablonját innen töltöttük le: Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Elf Coupons